woensdag 20 maart 2019

De Schipstraat






Op de hoek van de Koning-Albertlaan en de Schipstraat (Mechelsestraat) stond het hotel-restaurant Bristol, dat in 1962 door een brand vernield werd. Thans (2012) is er de kledingszaak van Gasia gevestigd.






In de jaren 40 en 50 had je naast de Bristol de elektriciteitswinkel- radiozaak van Theys - Van Langendonck

Deze foto is genomen rond 1955 tijdens een processie van Sint-Pieter.  De blonde jongen vooraan was schrijver dezes en de Opel Olympia was de familiewagen.
















Tussen elektriciteitswinkel en de apotheek heb je het poortje, dat ooit in het Pekke-Leverstraatje stond. Na de afbraak van de wijk erachter, en na de eerste wereldoorlog heeft men het geveltje verplaatst tot aan de rooilijn van de Mechelsestraat. De afbraakwerken voor die wijk waren reeds begonnen voor 14, maar de oprukkende Duitsers hebben door hun vernieling de heropbouw wat noodzakelijker gemaakt. Over dit geveltje is elders heel wat terug te vinden

Enkele foto's van het overgebleven stukje "Pekke-Leverstraat" (pekke = beetje).



                         Met dank aan Luc Doms






.


In de jaren 60 en 70 had je naast de nog steeds bestaande apothekerij het kantoortje van Taxi's Breckpot, en ernaast was de behangerwinkel van Fons Van Horen gevestigd, Deze winkel was ook een tijd gevestigd in het andere stuk Mechelsestraat, net voorbij de Vismarkt, aan de linkerkant, naast "Het Blokske".
Fons Van Horen heeft een hele tijd als gast gewerkt bj mijn grootvader, Jean Schievers, die zelf zijn behangerswinkel had in de Mechelsestraat 102. Ik heb hem als kind goed gekend, maar daarna nooit meer teruggezien. Een jaar of 3 geleden ben ik hem eens gaan opzoeken in de Ierse-Predikherenstraat met een foto van zijn vroegere werknemer. Ik herkende hem nog, en hij zal ook wel geweten hebben wie ik was, maar zelf had hij niks meer te vertellen; Hij was ook al 92. Niet lang erna is hij overleden.
Tevoren was er een café "Victoria" gevestigd.

De scharen- en messenwinkel van Suy was daar al generaties gevestigd. Hij is in de jaren 70 verhuisd naar de Tiensestraat, schuin over de ingang van het Stadspark, naast de Universum. Dit jaar is hij overleden. Zijn winkelhuis is afgebroken en vervangen door een nieuwbouw, waar nu een brillenwinkel is gevestigd.
                                                                2012 (ef)



1956



Later is er een café gekomen. En vele jaren later een posterwinkel.



Overleden : Yves-Charles SUY Leuven 17/05/2016 Winkel in de Tiensestraat t.ov.. het stadspark. De zaak was meer dan honderd jaar oud en was vroeger gevestigd in de Schipstraat. Ik vrees dat de scharen- en messenwinkel hierbij verdwijnt na verschillende generaties en een hele geschiedenis die hij mij beknopt vertelde. Dat hij in vrede ruste. (ef)
Christine Volkaerts : Voor een goed geslepen mes of schaar moest je bij Suy zijn, zei mijn grootverder Degens altijd. 




Reacties
                                                                   Jaren 70



"Rocky's place" werd later "De Ark"






De viswinkel  "Poissons - H. Van Weddingen - Degens, met moeder Van Weddingen en haar kinderen Hyacinte en Jeanne. Het jongetje op de klompen met de kan is nogmaals Hyacinte. Let op de "paardenstront" en de tramsporen. 

In nummer 51 (thans 31) was een paraplu- en hoedenwinkel, opengehouden door een zekere De Groodt, waar ik verder niets van weet, behalve wat op zijn gevel staat. Nummer 53 was een van de vele cafeetjes uit die tijd. Nummers 31 en 33 zijn in de jaren zeventig afgebroken en vervangen door nieuwbouw. 






Moeder Van Weddingen - Degens en zoon.









Naast de Wandelingenstraat had je de Viswinkel van Van Steenbeeck - Schelvis, van de jaren 60 tot 90 het bekende café "The Pipe".En net ernaast was na de 2e wereldoorlog de muziekwinkel van "Herman  Van den broeck" ,waar Marie Jeanne Dejean in haar jeugd ging spelen met de dochter. Herman was een goeie vriend van vader Kestens, de uitbater van de beddenwinkel in de Brusselsestraat, naast het oude Gasthuis.



                                           
         Van den broeck en Kestens

Marie Jeanne Dejean vroeg het aan haar vriendin, de dochter van Van den Broeck :

"De dochter mailde me net" : Vandenbroeck heeft van 1951 tot 1962 in de Mechelse gewoond. Toen Herman  overleden is,  zijn ze naar Kampenhout Sas gegaan aan de brug op de Mechelsesteenweg. De meisjes zijn dan verkopers van talfelservies en ander tafelgerei geworden, voornamelijk  op handelsbeurzen.






                                       
                                          Reclame op het programmablaadje van Ciné Lovanium (1953)




















Schipstraat (uit Vlaamse film 1965)   (klik op de tekst)







Aan de overzijde, richting Sint Pieter had je o.a.













Bewoners even nummers (linkerkant) eind jaren 40

Op de hoek van de Schrijnmakersstraat, nummer 16 woonde Mathilde Van Eeckhoudt

 18 : Lafortune

20 : Pierre Sprimont , die de patisserie "Louis Neefs" openhield.

Dit vond ik terug over de voorouders van Pierre Sprimont.
Marie Louise De Clerck, geb. te Leuven op 30/8/1862, ged. te Leuven op 30/8/1862 (get.: Daniel De Clerck & Maria Coleta Veltens, zuster van Sophie), overl. te Leuven op 4/8/1933 op 70-jarige leeftijd, overleden in de Mechelsestraat (Patisserie Neefs).
Tr. op 26-jarige leeftijd te Leuven op 4/5/1889 Hubert Prosper Sprimont, 24 jaar oud, apotheker, geb. te Waasmont op 13/7/1864, overl. te Genk op 4/5/1932 op 67-jarige leeftijd. Plots overleden bij een bezoek aan Henri Wolfs en Yvonne Sprimont.

Louis Neefs, de stichter van de gerenommeerde patisserie stierf rond de eeuwwisseling, maar zijn naam bleef wel behouden tot de sluiting van de winkel, waarschijnlijk in de jaren 60




Hier zie je op de ruit Vve Neefs vermeld. Waarschijnlijk is dit een foto uit de jaren 20 Maar hun koekendozen bleef de naam "Louis Neefs" vermeld.

Dit is de laatste uitbater van de patisserie geweest : Pierre Sprimont met zijn echtgenote Mieke, zeer goeie vrienden van mijn ouders (W. Vounckx). Pierre overleed een paar jaar geleden (2013 ?)













22 ; Léon Pauli , wiens winkel  naar de hoek van de Jodenstraat zou verhuizen.





24 ; Angèle Van Camp e, familie van Het Blokske, voorbij de Vismarkt.

26 ; ??

28 ; Léon Mertens  van de schoenwinkel

In nummer 28 vonden wij ook de pianowinkel van Versluys terug.



Het factuur schijnt gedateerd te zijn op 1912. Na achttien en dus na de afbraak van het vleeshuis en tegenliggende blok zijn de huisnummers veranderd.










30 : R.  Capellen

32 : A Lambrechts










Zeer onvolledig. Wordt geregeld aangevuld.